'Achtste-groepers huilen niet' momenteel op televisi

Deze week is in enkele delen de film 'Achtste-groepers huilen niet' te zien bij de EO op Zapp. Hierin speelt kat Jochie de rol van Kareltje. 

Op 14, 15, 17 en 18 oktober zendt de Evangelische Omroep de bioscoophit ‘Achtste-Groepers Huilen Niet’ uit als vierdelige serie op Zapp. De populaire kinderfilm wordt ook in zijn geheel uitgezonden op 22 december om 9.00 uur op Zapp. De verfilming van het gelijknamige boek geschreven door Jacques Vriens verscheen 15 februari 2012 in de bioscoop en trok meer dan 300.000 bezoekers. Ook ontving de film veel nationale en internationale prijzen, zoals het Gouden Kalf. Voor veel ouders, kinderen en leraren is de film aanleiding geweest om met elkaar te praten over kanker, afscheid en hoe daarmee om te gaan. Een belangrijke reden voor coproducent EO om ‘Achtste-Groepers Huilen Niet’ nu als serie op televisie uit te zenden.

SYNOPSIS

De stoere Akkie (Hanna Obbeek) zit in groep 8 en is helemaal wild van voetbal. Tijdens schooltijd wordt haar klas door juf Ina (Eva Van der Gucht) klaargestoomd voor belangrijke zaken als de Citotoets, het schoolkamp en de finale van het schooltoernooi. Na schooltijd gaat ze het liefst voetballen met haar klasgenoten. Het kan haar niets schelen dat Joep (Nils Verkooijen) voetbal geen sport voor meisjes vindt. Ze is er hartstikke goed in en kan Joep makkelijk aan. Maar dan wordt Akkie ziek. Gelukkig krijgt ze heel veel steun van haar klasgenoten en Juf Ina. Ondanks het verdriet kan de optimistische Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Als het ernaar uitziet dat ze het voetbaltoernooi moet missen, bedenkt Joep een cool plan voor haar.

PRODUCTIE

‘Achtste-Groepers Huilen Niet’ is geproduceerd door Bijker Film & TV en Rinkel Film in coproductie met de Evangelische Omroep en het Belgische Living Stone. De film werd onder meer gefinancierd door het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO Fonds Dutch FilmWorks en het Vlaams Audio Visueel Fonds.

PRIJZEN

‘Achtste-Groepers Huilen Niet’ is zeer gewaardeerd door het Nederlandse publiek. De film ontving naast nationale ook meerdere internationale prijzen. Vorige maand werd de film op het China International Children's Film Festival bekroond als beste titel van het festival en als beste jeugdfilm in de selectie. Ook draait in januari 2014 een Noorse versie van de film in de Noorse bioscopen.