Interview met Bryn Terfel in 'Die Welt' waarin kat Jaap nog wordt geroemd.

In de Duitse krant 'Die Welt' stond 20 maart een interview met een van de grootste baritons ter wereld Bryn Terfel. In dit interview vertelt hij over zijn optreden met kat Jaap in de opera 'Tosca' bij de Nederlandse Opera. Het is toch wel heel erg bijzonder hoeveel indruk Jaap op zo ontzettend veel mensen heeft gemaakt!

Puccinis römischen Polizeichef, auf CD wie DVD mehrfach festgehalten, liebt er: "Das ist eine richtige Saftschinkenrolle, da kann ich alles geben. Böse zu sein macht solchen Spaß! Dabei musste ich mir den das erste Mal noch mit einer Miezekatze teilen. Regisseur Nikolaus Lehnhoff in Amsterdam wolle mich als Schmusekater mit fiesen Krallen vorführen. Deshalb bekam ich damals Jap the Cat – und war doch keine Pussy. Wenn ich jetzt die Rolle spiele, fehlt mir immer eine lebendige Muschi, da habe ich fast Phantomschmerzen!"

Hij houdt erg van Puccini's Romeinse politiechef Scarpia in Tosca (zowel op CD als DVD met Bryn verkrijgbaar). "Dat is een rol waarin ik alles kan geven. Kwaadaardig zijn geeft veel plezier! De eerste keer dat ik de rol zong, deelde ik het toneel met een kat. Regisseur Nikolaus Lehnhoff in Amsterdam (1998) wilde mij letterlijk met klauwen laten zien. Toen kreeg ik Jaap de kater - en ik was zelf ook geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Als ik nu die rol speel mis ik een levende kat, ik heb bijna fantoompijnen!

Foto Jaap: Edwin de Jongh en Sabine van der Helm

----